Inzicht op basis van geografische analyse

De provinciale wegen kennen in veel gevallen een lange historie. De meeste wegen zijn ontstaan uit karresporen en zijn in de loop der jaren de dragers van het gemotoriseerd verkeer geworden. Het aanzien van de wegen is daarmee komen te veranderen. Eisen die gesteld worden aan de wegen uit oogpunt van doorstroming en verkeersveiligheid worden groter. Deze eisen zijn echter om uiteenlopende redenen niet altijd ingevuld. Financiële reden en/of inpassingsknelpunten hebben ertoe geleid dat concessies zijn gedaan aan het wegontwerp.

Anno 2020 staat de verkeersveiligheid weer hoog op de agenda. Na een jarenlange daling van het aantal verkeersslachtoffers stagneren deze cijfers. Reden voor het Ministerie van I&W om het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) op te stellen. In dit ambitieuze programma betekent een trendbreuk met het verleden. Bepaalde in het verleden het ongevallenbeeld het te voeren verkeersveiligheidsbeleid (en de te nemen maatregelen), in het SPV is gekozen voor een risico gestuurde aanpak. Risico’s bevinden zich op het gebied van mens, voertuig en infra. Provincie Drenthe heeft Royal HaskoningDHV gevraagd inzichtelijk te maken hoe de huidige situatie van de infrastructuur is in vergelijking met de gewenste situatie. In deze rapportage doen we daar verslag van.

Gekozen is om de situatie in kaart te brengen met behulp van ons product InfraMAP. Op basis van alle beschikbare digitale informatie vergelijken we de huidige stand van zaken met de gewenste inrichting. Dit houdt in dat op basis van ingemeten wegen, objecten en attribuutinformatie bepaald wordt wat de huidige situatie is. Door te werken met geografische analysetools kunnen de tekortkomingen in beeld gebracht worden. De tekortkomingen worden bepaald door deze te vergelijken met de uitgangspunten van het Drents beleid. 

Basis van de analyse is de BGT. Dit open databestand wordt bijgehouden door de wegbeheerders in Nederland. Hoewel de BGT een zeer compleet en gedetailleerd bestand is het bestand helaas niet foutloos gebleken. Meet, teken en registratiefouten werken derhalve door in de analyse. Meet- en tekenfouten worden deels ondervangen door een marge aan te houden. Registratiefouten zijn zo goed als mogelijk handmatig in het bestand aangepast. In de BGT ontbreken echter ook kenmerken. Zo zijn greppels en sloten in de bermen van wegen niet opgenomen waardoor hier in de berekeningen ook geen rekening mee kan worden gehouden.

Al de informatie die in dit rapport wordt gebruikt is tevens in digitale vorm beschikbaar via een dashboard. Op het dashboard is het mogelijk eigen filters toe te passen, in te zoomen en gedetailleerdere informatie te raadplegen dat ten grondslag heeft gelegen aan de analyses die in deze rapportage aan bod komen.