Analysekader en keuzes

Op basis van de eisen zoals gesteld in de paragraaf 'Eisen wegontwerp' is een analyse gemaakt over de diverse onderdelen van het wegprofiel. Het ideale profiel is vergeleken met het huidige profiel zodat tekortkomingen inzichtelijk zijn gemaakt. In eerste instantie zijn hieruit de tekortkomingen per subtrajectdeel ontstaan waarbij inzichtelijk is gemaakt waar welke tekortkoming aanwezig is. Dit houdt in dat aan beide zijden van de weg een tekortkoming kan bestaan welke niet over dezelfde lengte aanwezig is. In onze analyse hebben we uiteindelijk teruggerekend naar lengtemeters op de wegas: een voorziening is niet goed zodra aan een van de zijden van de weg een tekortkoming is. In de kostenberekening is wel naar de zijde gekeken van de weg: als aan een zijde van de weg de tekortkoming is hoeft vanzelfsprekend de andere zijde niet te worden aangepakt. Daarvoor is uiteindelijk een gedetailleerdere analyse gemaakt om te bepalen hoe groot de tekortkoming is. Onderstaande figuur tracht bovenstaande tekst te verduidelijken.

Bij de analyse hanteren we de volgende uitgangspunten en keuzes:

  • Gebruik wordt gemaakt van digitaal ingemeten en getekende ruimtelijke informatie. Hoewel de technieken steeds betrouwbaarder en nauwkeuriger zijn hanteren we een foutmarge van 10 cm op alle objecten. Alles wat binnen deze 10 cm valt beschouwen we als meet en tekenfouten.

  • We hebben alleen wegen bekeken welke in provinciaal eigendom zijn. Dit houdt in dat diverse parallelwegen welke direct naast de provinciale weg liggen en een functie hebben voor het landbouwverkeer niet zijn meegenomen in deze analyse. Tevens zijn fietspaden welke een alternatief vormen voor de route langs een provinciale weg en in gemeentelijk beheer niet meegenomen.